Нова зубна паста, до складу якої входить панцир крабів, може різко скоротити число відвідувань дантиста, оскільки вона активно бореться з різними інфекціями ротової порожнини. Паста має у своєму складі малюсінькі частки полімеру, кожна з яких містить компонент, вбиває бактерії. Завдяки тому, що вони липкі, частинки залишаються на зубах і яснах, вразливих для інфекції, і не змиваються слюной.
Проте в результаті реакції з водою, ці частинки через какое-то время руйнуються і "випускають" тріклозан - широко використовується антимікробний препарат. Доктор Джон Смарт з університету міста Портсмута, який розробив складу нової зубної пасти разом зі своєю студенткою Сандрою Кокіш, сказав: "Ідея полягала в тому, щоб знайти якийсь спосіб, що дозволяє якомога довше утримувати терапевтичний препарат у ротовій порожнині. Різноманітні гелі та рідини для полоскання рота не залишаються у роті надовго. Але, беручи до уваги, що, найчастіше, ігноруючи різні зубний еліксир, більшість людей все ж користується зубною пастою, ми вирішили включити в її гліцеріновую основу ці частинки ".
Група дослідників розглянула чотири різних полімеру, з яких слід створити липкі частинки. Кращим виявився хітозан, отриманий з хітіна, головного складеного компонента панцира жуків і крабів. У ході лабораторних випробувань частинки утримувалися на тканині, омивається звичайної слюной протягом двох годин. Однак учені сподіваються "змусити" їх залишатися в роті не менше 24 годин, що створить зубах і яснами оптимальну захист. Однією з найбільших проблем було "укласти" тріклозан всередину цих частинок, тому що даний препарат не розчиняється у воді. Інша проблема полягала в тому, щоб отримати частинки певного розміру. Будь вони занадто великими, вони неминуче створювали б відчуття піску на зубах; зроби їх занадто маленькими, вони не змогли б містити достатня кількість лікарського препарату. Поки створена тільки базова зубна паста, що містить у своєму складі "чищення агент", ні фтор і смакові добавки до цієї пасті не додавали. Разом з тим, вчені сподіваються, що повністю готова для споживача паста з'явиться вже протягом найближчого року.
|